Praktijk
 

Diagnose stellen en behandeling in de praktijk

De diagnose in TCM is gebaseerd op vier methoden: observatie (o.a. van de tong), ausculatie en olfactie, palpatie (o.a. het voelen van de pols) en het stellen van vragen. Om een voorbeeld te geven: inspectie van de tong is een belangrijke diagnostische methode. Volgens de theorie van de TCM zijn de meridianen en interne organen allen direct of indirect verbonden met de tong. Dat wil zeggen dat de essentie van de organen de tong voedt, en dat ook pathologische veranderingen zich kunnen manifesteren op de tong.


Intake

Om de tijd bij de eerste afspraak zo efficient mogelijk te gebruiken, is het raadzaam om eerst het intakeformulier te downloaden, in te vullen en mee te nemen naar het eerste consult. Probeer alle vragen zoveel mogelijk te beantwoorden. Is de antwoordruimte te klein, gebruik dan een extra blaadje. De medicijnen die je gebruikt moeten zo accuraat mogelijk met naam en toenaam ingevuld worden.

Willem van der Aa


In september 2009 ben ik, Willem van der Aa (1960), Acupunctuur Lingewaard gestart. Na een zeer bewogen leven waarin ik altijd interesse heb gehad en gehouden voor de mens in al zijn variëteit qua gezondheid en ziekte, ... Lees meer.