Praktijk - Willem van der Aa - Holistische benadering

 

Holistische benadering

Om de holistische benadering die mij zo aanspreekt ten volle te benutten heb ik binnen het brede vakgebied van de Chinese geneeskunde verschillende opleidingen gevolgd: basisvakopleiding Chinese geneeswijze, klassieke acupunctuur, Westerse Medische basis, tuina, voedingsleer, auriculair (oor)acupunctuur, guasha therapie en baby- en kindertuina. Maar ook stoelmassage (met RSI specialisatie), shiatsu en do-in massage. Ik vind het belangrijk om ieder mens op een persoonlijke, voor hem meest prettige (en daarmee effectieve) manier te kunnen behandelen. Hierbij is het voor mij cruciaal deze verscheidenheid aan therapieën te kunnen toepassen. Bovendien is het vaak zo dat een bepaald probleem bijvoorbeeld niet alleen met acupunctuur is op te lossen, maar dat er ook structureel naar het voedingspatroon gekeken moet worden.

Mijn interesse in voeding is ontstaan toen ik bijna 30 jaar geleden als restaurantkok in een van de eerste vegetarische restaurants van Nederland (Nola Rae, 1981) heb gewerkt. Dit heeft mijn kennis enorm vergroot, maar vooral heb ik hier geleerd hoe deze voeding juist praktisch handen en voeten te geven. Denk aan productkennis, maar vooral ook het smakelijk kunnen bereiden van een goede “wholefood”maaltijd. Dit laatste is voor velen nog onontgonnen gebied en ik vind het belangrijk om mensen enthousiast te maken over wholefood en hen te leren hoe ze dit ook zelf lekker kunnen bereiden, zodat ze het ook structureel onderdeel van hun eigen voedingspatroon gaan maken. Ik ben dan ook van plan om kook cursussen te gaan geven.